De schildklier is een kleine klier die zich onder in de hals bevindt. De schildklier heeft een regulerende werking en is onmisbaar voor een goede werking van het lichaam gedurende het hele leven.

Waar zit de schildklier?

De schildklier is een klein, vlindervormig orgaan met een gewicht van 10 tot 20 g, dat 4 tot 6 cm hoog en 4 cm breed is. Het orgaan bevindt zich onder in de hals, direct tegen de luchtpijp waar het op rust. Locatie van de schildklier onder in de hals Locatie van de schildklier onder in de hals

Waartoe dient de schildklier?

De schildklier produceert schildklierhormonen o.a. uit jodium, een natuurlijk voedingselement, en geeft deze af.

Waar komt jodium vandaan?

Een evenwichtige voeding met vis, schaaldieren, eieren en melkproducten bevat voldoende jodium. Kies bij voorkeur voor jodiumzout, fijn zout of grof zout, maar gebruik nooit te veel. Groenten uit de familie van de kruisbloemigen (diverse koolsoorten, radijs, koolrabi) en soja kunnen de werking van de schildklier beïnvloeden, met name in geval van een jodiumtekort.

Waartoe dienen de schildklierhormonen?

De schildklierhormonen sturen een groot aantal functies van het lichaam aan. Ze regelen met name de lichaamstemperatuur, de hartslag, de stoelgang, het gewicht, de stemming en andere hormonen.

Verschijnselen bij schildklieraandoeningen.

Verschillende symptomen kunnen wijzen op een overactieve schildklier: gewichtsverlies, sterke prikkelbaarheid, veel stress, transpireren, hartkloppingen, slaapstoornissen, frequentere stoelgang, enz. Andere symptomen wijzen daarentegen op een trage schildklierfunctie: vermoeidheid en vaak moe, depressie, obstipatie, verminderd libido, koude-intolerantie, wisselende stemming, haaruitval, droge huid, brokkelige nagels, enz. Deze aandoeningen komen vaker voor bij het stijgen van de leeftijd en frequenter bij vrouwen.
Let op: de symptomen van een schildklieraandoening zijn niet karakteristiek: door de TSH-spiegel in het bloed te bepalen, kan een schildklieraandoening worden vastgesteld.