Ondanks een evenwichtige en toereikende voeding komt het regelmatig voor dat er overdag een hongergevoel optreedt en er 'trek is in een tussendoortje'. Hoe is dit te vermijden?

Is het normaal om overdag honger te hebben?

Ja, het is normaal om honger te hebben tussen de maaltijden door. De beste manier om zich te wapenen tegen trek in tussendoortjes is om regelmatig een maaltijd te gebruiken. We kunnen trek hebben in tussendoortjes in twee situaties: als er te veel tijd zit tussen de maaltijden of als er een maaltijd is overgeslagen; als men van nature een verminderd gevoel van verzadiging heeft. Honger wordt gecontroleerd in een deel van de hersenen (de hypothalamus) via zgn. boodschappermoleculen als serotonine. Ook andere factoren spelen een rol, bijvoorbeeld leptine, een hormoon dat wordt aangemaakt door vetweefselcellen (energiereserve). Dit natuurlijke hongergevoel moet niet worden verward met een dwangmatige zin in zoetigheid, waaraan vaak wordt toegegeven om nervositeit te verlichten. Zorg in elk geval voor een evenwichtige voeding en let op de manier waarop u de maaltijden in de loop van de dag gebruikt.

Hoe tussendoortjes overdag te vermijden?

Zin in tussendoortjes is vaak te wijten aan een onevenwichtige voeding en/of overslaan of onregelmatige gebruik van de maaltijden. Het kan tevens het gevolg zijn van een slechte gewoonte. Om tussendoortjes te vermijden, moeten er regelmatige en gestructureerde maaltijden gebruikt worden. Dat wil niet zeggen dat er geen vieruurtje of tussendoor een lichte maaltijd genuttigd mag worden.

Trek in een tussendoortje? Wat is verstandig?

Gebruik lichte maaltijden met caloriearme voedingsmiddelen. Sommige voedingsmiddelen moeten worden vermeden, zoals zoute of zoete vette producten. Bovendien worden deze voedingsmiddelen meestal dwangmatig gebruikt en zorgen slechts kortstondig voor een vol gevoel. Thee, koffie of een eenvoudig drankje met een appel of yoghurt en een koekje zijn voldoende om de honger te stillen zonder te veel calorieën binnen te krijgen. In het algemeen zgn. lightdranken vermijden.

Zorg voor evenwichtige maaltijden!

Ontbijt De eerste maaltijd van de dag is belangrijk. Een karig ontbijt of een ontbijt met te veel koolhydraten (suikers) kan bijdragen aan een hongergevoel in de loop van de ochtend. Deze maaltijd moet 20% van de dagelijkse hoeveelheid calorieën bevatten. Men mag zich niet beperken tot één enkele drank of één voedingsmiddel. Combineer koolhydraten (granen of brood) met boter of jam, een melkproduct (yoghurt, kwark) of melk en eventueel fruit of vruchtensap. Lunch en avondeten Gebruik deze maaltijden indien mogelijk op een vast tijdstip. Zorg voor een evenwichtige maaltijd door voorgerecht, hoofdgerecht en melkproducten te combineren. Probeer voedingsmiddelen te kiezen die elkaar aanvullen (plantaardige of dierlijke eiwitten, zetmeelhoudende producten en groenten). Een maaltijd die voornamelijk bestaat uit rauwkost, kan zorgen voor een onevenwichtige voeding en spijsverteringsproblemen veroorzaken. Vieruurtje Gebruik gerust een vieruurtje. Vermijd zoetigheden, vette producten en suikerhoudende dranken. Vervang de maaltijd niet door een min of meer calorierijke drank. Het aantal calorieën dat men binnenkrijgt is belangrijk, maar het risico van een onevenwichtige voeding ook. Het verzadigde gevoel is overigens maar van korte duur.

De maaltijden

De maaltijd moet worden gezien als een moment van ontspanning. De manier waarop de maaltijd gebruikt wordt, is even belangrijk als wat er gegeten wordt. Vermijd andere activiteiten tijdens de maaltijd. De tijd die gebruikt wordt om de gerechten te proeven en voldoende te kauwen, zal bijdragen aan het voedingsevenwicht. Een te snel gegeten maaltijd geeft geen verzadigd gevoel en verhoogt het risico van een hongergevoel tussendoor.
Het is niet moeilijk om trek in tussendoortjes in de loop van de dag te vermijden door een aantal regels in acht te nemen: een goed en evenwichtig ontbijt; een volledige lunch en avondeten in een ontspannen sfeer; een evenwichtig vieruurtje of lichte maaltijd tussendoor, indien nodig; eet langzaam en kauw goed; zorg voor regelmatige lichaamsbeweging; vermijd zoute vette producten (bijv. pinda's) en lightdranken.