Regelmatig bewegen maakt deel uit van de behandeling van hart- en vaatziekten.

Is sporten bij hart- en vaatziekten belangrijk?

Bij mensen met een hart- en/of vaatziekte is lichte lichaamsbeweging - snelwandelen, zwemmen, fietsen, lichte gymnastiek - een van de belangrijkste elementen van de behandeling van de gezondheid, in combinatie met een gecontroleerde voeding en, indien noodzakelijk, behandeling met medicijnen. Regelmatig bewegen verbetert de bloedsuikerwaarden bij diabetespatiënten; verlaagt de bloeddruk in geval van een te hoge bloeddruk; vermindert het gehalte aan slecht cholesterol en draagt ertoe het goede cholesterol in het bloed te verhogen en stelt u in staat af te vallen en helpt bij het stoppen met roken.

Welke sporten zijn aan te raden?

Kies een activiteit die aansluit op uw lichamelijke conditie, uw gezondheidstoestand en, wat heel belangrijk is, iets dat u leuk vindt. Als u al heel lang niet meer gesport hebt, bouw de activiteit dan geleidelijk op nadat u uw cardioloog hebt geraadpleegd. Het is mogelijk dat u eerst een inspanningstest moet ondergaan. Het beoefenen van een sport als fietsen, zwemmen, snelwandelen of hardlopen wordt in het bijzonder aanbevolen. Als uw inspanningscapaciteit wordt beperkt door uw leeftijd of uw ziekte, houd het dan bij wandelen in uw eigen tempo. Belangrijk is dat u minimaal driemaal per week gedurende minimaal 30 minuten lichamelijk actief bent. Bij slecht weer kunt u nog talrijke sporten in een sporthal beoefenen: zwemmen, loopband, stretchen, lichte gymnastiek, aquagym, yoga... Bepaalde sporten, met name sporten die abrupt beginnen en eindigen (tennis, squash, voetbal...) worden afgeraden als uw arts daarmee niet heeft ingestemd. Voor het beoefenen van een sport in clubverband is in ieder geval een verklaring nodig dat er geen contra-indicatie bestaat. Aangeraden wordt om een sportieve activiteit te beoefenen in groepsverband (club of vereniging) om uw motivatie te behouden. Bovendien zorgt een goede begeleiding voor een gecontroleerde beoefening zonder overdrijving.

Moeten er voorzorgsmaatregelen worden genomen?

Bepaalde adviezen moeten systematisch worden opgevolgd: begin niet van de ene op de andere dag met een sport die u 10 of 20 jaar geleden ooit eens hebt beoefend; bouw het geleidelijk op, want uw lichamelijke capaciteit verandert; doe nooit een inspanning zonder correcte warming-up. Voor 1 uur sporten moet u 20 minuten strekken als warming-up; beëindig de sessie met een cooling-downfase van ong. tien minuten; ga na een inspanning niet de sauna in; vermijd inspanning onder extreme omstandigheden: volle zon, extreme koude; vermijd benauwde ruimtes; let op vervuilde zones en dagen (volg het advies op bij waarschuwingen voor sterke luchtvervuiling); als u toch rookt ondanks het advies van uw arts, verplicht uzelf dan om dit twee uur voor en twee uur na de lichamelijke activiteit te doen.
De bloeddrukwaarden variëren afhankelijk van de leeftijd. Voor een goede behandeling van hoge bloeddruk moeten de medicijnen elke dag worden ingenomen, moet een dieet worden gevolgd en voldoende aan lichaamsbeweging gedaan.