De behandeling van hoge bloeddruk bij ouderen is gebaseerd op leefstijladviezen en in de meeste gevallen op een behandeling met medicijnen.

Wat is er voor bijzonders aan hoge bloeddruk bij ouderen?

De bloeddruk stijgt met de leeftijd omdat de slagaderen hun elasticiteit verliezen. In de wetenschap dat bij een te hoge bloeddruk de slagaderen, het hart, de nieren en de ogen beschadigd kunnen raken, moet de bloeddruk onder bepaalde waarden blijven die tijdens het bezoek aan de arts zijn vastgesteld. In het algemeen moeten bloeddrukwaarden van de bovendruk hoger dan 180 mm Hg gecorrigeerd worden. Oudere mensen hebben op grond van hun leeftijd vaak een groter risico van het krijgen van een hart- of vaatziekte, ook al leven ze gezond. De voor- en nadelen van een medicamenteuze behandeling moeten tegen elkaar worden afgewogen.

Is een dieet zinvol?

Een gezonde manier van leven kan de bloeddruk aanzienlijk verlagen. Het belang van een zoutarm dieet dient van geval tot geval bekeken te worden. Het wordt sterk aangeraden om naar het basisgewicht te streven en niet te vet te eten.

Is het doen van oefeningen zinvol?

Het is belangrijk om het lichaam en de spieren in beweging te houden. Het is verstandig om elke dag een flinke wandeling te maken van minimaal 20 minuten zonder zich al te veel in te spannen. Daarnaast heeft stoppen met roken, ongeacht de leeftijd, altijd een gunstig effect en dit verlengt bovendien de levensverwachting.

Ik moet al zo veel medicijnen innemen. Moet er nog eentje extra bij voor de bloeddruk?

Een goede bloeddruk is heel belangrijk. Een behandeling kan nodig zijn. Het is belangrijk om alle gezondheidsproblemen tijdens het bezoek aan de arts te bespreken en de medicijnen die al worden gebruikt nauwkeurig te beschrijven, ook die door andere artsen zijn voorgeschreven. Door de situatie goed in kaart te brengen, kunnen de beste medicijnen worden gekozen, of het nu gaat om een te hoge bloeddruk of om andere problemen (artrose, glaucoom, enz.). Moet de behandeling van de hoge bloeddruk bij klachten van duizeligheid worden gestaakt? Bij medicijngebruik tegen hoge bloeddruk is het verstandig om met name 's ochtends voorzichtig op te staan of wanneer er langer dan een uur is gelegen of zelfs na zitten. Door plotseling op te staan kan er duizeligheid optreden met mogelijk valneiging. In bepaalde gevallen kan de duizeligheid zelfs leiden tot kortstondige bewusteloosheid. In dat geval moet u dit aan uw arts melden. Het kan nodig zijn om de behandeling aan te passen.
De bloeddrukwaarden variƫren afhankelijk van de leeftijd. Voor een goede behandeling van hoge bloeddruk moeten de medicijnen elke dag worden ingenomen, moet een dieet worden gevolgd en voldoende aan lichaamsbeweging gedaan.